Huset

  Om huset

Samisk kultur- og utviklingssenter, Sijti Jarnge

Forbilder for huset – som er tegnet av arkitekt Kjell Borgen, Oslo – er den samiske kåta. Kåtepreget finner man først og fremst i utformingen av det utvendige og innvendige eksteriør.

I sentralrommet ligger «aernie» – ildstedet i midten.Glasskuppelen i taket er etter en modell av «riehpene» – ljoren – der røyken fra ilden går ut i det fri.

Aernie

Hovedinngangen ligger mot øst – mot soloppgangen.

Bakveggen er dekorert med et nydelig glassmaleri laget på bestilling av kunstneren Oddmund Kristiansen fra Nore i Numedal.

IMG_0049

Bakveggen i ei original sørsamisk torvkåte kalles for «båassjoe». I «båassjoe» er det alltid ei lita åpning – denne åpninga kalles «båassjoe- raejkie». I eldre tider ble mat, husgeråd, men også soltromma oppbevart i «båassjoe». Det var derfor strengt forbudt for noen å sitte, stå eller ligge der. Et unntak ble imidlertidig gjort, for bjørnejegeren som kom hjem fra en vellykket jakt. Han skulle smyge seg gjennom «båassjoe-raejkie» – inn i kåta. Der satt kvinnene og øvrige familiemedlemmer – kledd i sin fineste stas, for å gjøre ære på han.

 

På veggene i sentralrommet er det utsmykking laget av Ingunn Utsi.

kustverk av Ingunn Utsi 003 Kunstverk av Ingunn Utsi Kunstverk av Ingunn Utsi kustverk av Ingunn Utsi 004 Kunstverk av Ingunn Utsi Kunstverk av Ingunn Utsi kustverk av Ingunn Utsi 007

Huset består av følgende lokaler foruten sentralrommet: Kontoret, biblioteksrom, kjøkken, resepsjon  et verksted for hardsløyd, et for mjuksløyd, materiallager, våtrom, arkiv, mørkerom, kjølelager, garderobe samt toaletter. Det samiske tunet som er bygd opp i tilknytning til huset består av ei torvkåte og et bur i tradisjonell utforming.

kustverk av Ingunn Utsi 020 kustverk av Ingunn Utsi 019